Lees, lees, lees, lees meer


Je kunt op de foto klikken als je nieuwsgierig bent welke boeken ik gelezen heb in januari.

De titel komt van een Annie M.G. Schmidt-liedje. Want wat staat er in bovenstaand boekje? De boeken die ik afgelopen half jaar gelezen heb en de films die ik gezien heb. Sinds januari 2012 houd ik dat namelijk bij. Niet als een challenge of iets dergelijks (niet arrogant bedoeld, maar een challenge als 20 boeken in een jaar lezen haal ik sowieso wel), maar omdat het leuk is om bij te houden en later terug te zien.

Ik houd het allemaal bij in bovenstaand Beatlesboekje. Ik schrijf de titel op (en de naam van de schrijver bij een boek) en ik werk met een plusjessysteem:
– -: heel slecht en/of absoluut niet leuk.
-: slecht en/of niet leuk.
+-: mwah, gaat wel.
+: goed en/of leuk.
++: heel goed en/of heel leuk.
In zes maanden heb ik 24 films gezien. Ik moet daarbij wel zeggen dat ik voor een studievak elke week een film moest zien, dus die heb ik er ook bij gedaan. Ik moet bekennen dat ik dat wel een beetje tegen vind vallen (had er ook de laatste maand weinig tijd voor, omdat ik tentamens had), maar ik heb nu vakantie en een Hitchcockdvdbox van mijn broer geleend, dus dat komt wel goed!

Ik heb geen enkele film een – – gegeven, maar deze kregen een -: The Trial (best wel lastige film, er werd een presentatie over gegeven en toen leek hij me wel interessanter, dus eigenlijk moet ik hem nog een keer zien) en Mulholland Drive (niet leuk, ook niet interessant).
Er zijn een paar films die een heuse ++ hebben gekregen, namelijk Mr. Nobody en Be with Me. Nog een aantal andere films die ik heb gezien: An American in Paris (+), Süskind (+-), Match Point (+-) en Donnie Darko (+).

Dan nu op naar de boeken! In zes maanden heb ik 28 boeken gelezen. Ook dit vind ik een beetje tegenvallen, maar ook hier geldt voor dat ik de laatste maand weinig tijd had door mijn tentamens (die ik overigens allemaal gehaald heb, jeej :D). En ja, voor mijn studie moest ik elke week een boek lezen, dus die staan er ook bij. Ik zeg dit niet om op te scheppen, maar ik bedoel, ik studeer Literatuurwetenschap, logischerwijs lees ik veel :P

Ook hier heb ik geen – – gegeven, maar voor een paar wel een -: Christine de Pisan – Het boek van de stad der vrouwen (was eigenlijk een verzameling verhalen die veel op elkaar leken) en Madame de la Fayette – De prinses van Cleves (niet zo interessant vond ik het en teveel uitwijdingen). Deze boeken kregen een ++: Yoko Agawa – De huishoudster en de professor en Arundhati Roy – De god van de kleine dingen. En dan nog een deel van andere boeken die ik heb gelezen: Remco Campert – Het leven is vurrukkuluk (+), Hasan Ali Toptas – De schaduwlozen (+-), Marjan van den Berg – Van den Berg stort in (+) en Ronald Giphart – Ik ook van jou (+-).

Ik verwacht het volgende halfjaar meer films te zien en meer boeken te lezen, omdat een groot gedeelte daarvan natuurlijk zomervakantie is. Ik ben zondag naar de boekenmarkt in Dordrecht geweest, dus ik heb genoeg te lezen!

Houd jij bij welke films je ziet en welke boeken je leest?

Tags:

60 Responses to “Lees, lees, lees, lees meer”

 1. Geweldige titel. En leuk idee, zo’n boekje! Dat het van de Beatles is, is ook weer een bonus! xD

 2. En jammer dat Mulholland Drive een – kreeg, vind het een van de meest geniale films ooit. Films hou ik wel bij, maar ik geef geen scores.

  En Be With Me staat op mijn to watch list

 3. Nog mooie boeken gekocht op de boekenmarkt?

  Ik hou mn gelezen boeken bij voor een challenge. Ik heb mezelf voorgenomen om dit jaar 12 boeken te lezen buiten de boeken voor mn studie om, omdat door mn studie gewoon lezen er vaak bij in schiet (na een paar artikelen voor de studie heb ik vaak meer zin in een tvserie dan in een leesboek). Maar ik ben inmiddels bezig in boek nummer 6 met de zomervakantie nog voor me dus dat moet wel lukken. Ik hou wat ik lees trouwens bij op goodreads.
  Oh en Suskind vond ik echt een hele mooie film. Ik heb me d’r echt bij lopen opvreten en dat zorgde er voor dat mijn workout daarna heel goed ging (ik had de film gekeken voor ik ging sporten). Maar ik vrat me niet zo zeer alleen door die film op hoor. Die week college gehad over de Jodenvervolging enzo en dat weegt dan mee.

  • Jaaaa, onder andere een boek met dierenverhaaltjes van Toon Tellegen + handtekening (er staat alleen ‘Voor Janneke’ op en ik heet geen Janneke, dat is dan wel weer jammer :P)

 4. Ik hou het ook bij! Inderdaad ook niet als challenge, maar gewoon omdat het leuk is om later zo’n lijstje terug te lezen. En ik wil boeken lezen/films kijken omdat ik het leuk vind, niet omdat ik (onbewust) een bepaald quota wil halen. Ik geef alleen geen scores, want die zouden zich bij mij niet echt goed verhouden. Het ligt soms echt aan mijn bui en de omgeving waarin ik iets lees/zie namelijk. Maar Het leven is vurrukkuluk heb ik lang geleden eens gelezen voor een boekverslag en kan me wel herinneren dat die wel leuk is :) Les Intouchables is trouwens ook echt zo’n film die (in mijn ogen) 2 plusjes verdiend, heb je die al gezien?

  • Nee, want iedereen heeft hem al gezien, dus niemand kan mee naar de bios :( Maar ik wil hem wel graag zien!

   • Dat probleem had ik eigenlijk ook, niemand wilde een 2e keer, zelfs niet als ze gratis konden met zo’n Pathe pas… Dus ik had al half besloten dan maar alleen te gaan tot bleek dat mijn moeder, die echt nooit op de hoogte is van films enzo, ineens wel weer van deze film had gehoord en heel graag mee wilde, haha. Maar anders is het misschien een leuke uitdaging, alleen naar de bios?

 5. Vroeger hield ik bij welke boeken ik heb gelezen maar daar ben ik een hele tijd geleden al weer mee gestopt… Iets met andere prioriteiten en zo..

  Veel lees en kijkplezier de komende maanden…

 6. Yoko Ogawa; aardig wat over gehoord maar me nog niet aan gewaagd. Ik houd overigens niets bij, tenzij ik het de moeite waard ben. Een ding doe ik wel: schrijven in boeken. En toffe stukken onderstrepen. (:

 7. Donnie Darko is in huize Appelig ook favoriet!

 8. ja, ik hou alles bij, (letterlijk :-))
  maar nooit een film- of bookchallenge (ik heb zeeën van tijd, en verzamel al heel mijn leven boeken, films, series en docu’s), zou een beetje oneerlijk zijn vrees ik.
  de score’s heb ik in mijn hoofd zitten, heel uitzonderlijk zou ik wel eens een top 5 of zo geven, of een waardering, maar niet echt, gewoon omdat er m.i. over smaken niet te twisten valt. wat voor de een crap is kan voor de ander de max zijn. komt er nog bij dat ik een enorm brede smaak heb. en omdat heel weinig mensen kunnen begrijpen dat ik evengoed van (ik zeg maar iets) Konsalik als van Eco kan genieten, evenzeer van iets van Raimi als van Coppola hebben mijn meningen weinig nut vrees ik.

 9. Ja ik hou het ook bij.. De meeste films die jij hebt gezien en boeken die jij hebt gelezen ken ik niet. Al heb ik ‘het leven is vurrukkulluk’ wel in mijn kast staat, dus die komt er misschien ook nog wel op ;)

 10. Ja, 20 boeken in een jaar is ook wel prima te doen. Ik heb er nu sowieso al een stuk of 30/40 gelezen (ik hou ze niet bij, behalve de 1001 boeken) sinds januari 2012. Maar moet zeggen dat dat ook wel varieert van dikke romans tot simpele dunne non-fictie boekjes, daarnaast heb ik twee weken thuis gezeten. Dat tikt ook aan!

 11. Zo’n boekje is leuk! Dat wil ik ook doen, jammer genoeg heb ik de laatste zes maanden 28 boeken minder dan jou gelezen (hoe doe jij dat lol), dus mijn boekje zal nooit zo vol worden. Ik ben trouwens ook geen filmjunkie, haha..

 12. ik houd het ook bij is handig zodat ik weet wat al gelezen is en wat ik ervan vond en het is leuk voor later

 13. Of ik het bij hou?? Eh nee, alhoewel…. ik heb van alle keren bioscoop de kaartjes nog liggen. Vraag me niet waarom want ik doe er verder niets mee, ze liggen lekker te verstoffen in de la ;)

 14. Ik heb een boekje van Moleskine waar je het in bij kan houden.. Alleen eigenlijk al maanden niets in geschreven terwijl ik wel wat boeken weer uit heb.

 15. Ik deed dat inderdaad ook toen ik jonger was.

 16. De boekenmarkt… jammer dat die tijdens de tentamenweek viel in Friesland. Veel plezier met lezen en kijken!

 17. ik heb het ooit bijgehouden, maar dat doe ik niet meer. Ik ben bang dat ik dan op heeeeel weinig boeken en heeeeel veel films uit kom! haha :p

 18. Het leven is vurrukkuluk heb ik pas gekocht en ga ik lezen zodra mijn huidige boek uit is. Ik ben benieuwd.
  Ik hou tegenwoordig ook de boeken die ik heb gelezen bij. In zo’n boekje: http://www.bol.com/nl/p/moleskine-passions-books-journal/1001004007801362/

 19. Ik houd het ook allemaal bij. Ik schrijf eerst de datum op, dan de titel van het boek of de film met de auteurs of de acteurs. Dan het aantal pagina’s of het aantal minuten en het jaar waarin het uitgebracht is. Daarna volgt een kleine samenvatting van ongeveer 2 of 3 zinnen. Daarna volgen er nog een paar quote’s. Ik gebruik geen minnetjes of plusjes maar smileys!
  =D supergoed
  =) goed
  =O verrassend
  =l gemiddeld
  =( niet echt leuk
  >=( bedroevend slecht

 20. Ik houd alleen (het grootste deel van) alle muziekjes die ik luister al sinds 2004 bij op mijn last.fm

  Ik ben niet zo’n boekenlezer.

 21. Ja, daar heb je wel gelijk in, samen is wel een stuk gezelliger. Wie weet meldt zich hier nog iemand dan ;)

 22. Ik heb mijn lijstje op mijn blog gezet. Het is eerst en vooral gemakkelijk voor mij om bij te houden, maar tegelijk vind ik de leeslijst van andere bloggers interessant – dus ga ik ervan uit dat zij daar bij mij misschien ook nieuwsgierig naar zjin…
  De boekenkast zegt misschien toch wel iets over iemand :-)
  Quoteringen heb ik er niet aan toegevoegd, maar sowieso krijgen mijn favoriete boeken/auteurs wel een apart berichtje.

 23. Tjonge, je schept wel veel op hoor!

 24. Ik hield het altijd bij maar de laatste tijd vergeet ik het nogal (en ik lees niet zoveel boeken meer) ;)

 25. Boeken houd ik sinds een paar jaar bij op Goodreads. Handig, ook om boeken die ik nog wil lezen te registreren. Anders wil ik het nog wel eens vergeten.
  Films kijk ik nauwelijks, maar ook dat houd ik bij.

 26. Ik heb vorig jaar wel een tijdje elk boek wat ik las bijgehouden, maar na vier maanden was ik het weer vergeten. Goed voornemen, misschien?

 27. Ja, ook ik houd bij welke boeken ik gelezen heb. Van films deed ik dat ook een tijdje, totdat ik er ineens niet meer aan dacht (en ook bijna geen films meer keek haha). 28 boeken lezen in 6 maanden vind ik toch best veel hoor! Ik doe het je niet na, hoe graag ik ook wil.

 28. Ik heb dit jaar nog maar 1 boek gelezen, omdat de motivatie om een of andere reden mist (vind lezen wel leuk), ik hou het ook niet echt bij, meestal weet ik het uit me hoofd, maar van 1 auteur waar ik meerdere boeken van heb ben ik wel vergeten welke ik wel en niet gelezen heb haha. films vind ik niet zo interessant dus dat hou ik niet bij :p

 29. Grappig, dit is precies wat ik sinds januari 2012 ook doe! Ik kwam op het idee door mijn zus en vind het inderdaad erg leuk om terug te zien wat ik gelezen/gekeken heb. Alleen gebruik ik een ander systeempje haha, ik noteer titel, auteur, genre en in twee á drie woorden wat ik ervan vond. Maar misschien is dit puntensysteem wel wat handiger, werkt makkelijker haha.

 30. Wat een super leuk boekje! Ik hou mijn boeken wel bij. Maar dan in een Excel lijstje. Ik wil het ooit in een boekje bijhouden. Films bijhouden is ook super leuk!

 31. Handig! Ken je de site GoodReads ook? Daar kan je ook bijhouden welke boeken je gelezen hebt :).

 32. ik heb nooit bijgehouden welke boeken ik gelezen heb… Het zijn er ook zoveel

 33. Leuk dat je dat bijhoudt. Dat moet ik ook eens gaan doen!

 34. Ik ben jaloers op je Beatles schriftje ! En bedankt voor de tips van leesvoer :)

 35. Ik zelf hou dat eigenlijk niet bij. Als een film of boek mooi genoeg is blijft het wel hangen in mijn hoofd :). Maar je beatles schriftje is echt onwijs schattig.

 36. Haha, kan ik wel doen zo’n lijst, kan nooit zijn dat ik daar heel lang mee bezig ben :P
  Nee maar even serieus: ik houd wel een lijst bij van concerten die ik bezoek en leuke/maffe dingen die ik meemaak. Daar heb ik meer aan ;)

 37. Ik houd zowel mijn boeken als mijn films bij. In theorie heb ik op mijn website een up to date lijstje staan, maar dat is de theorie :D

 38. Ik hou het van de films een beetje bij, maar niet alles, voor mij abc van films die ik heb gekeken dus dat ik van elke letter 1 film heb gezien. Van de boeken niet echt, maar ik lees ook best veel. Lijk tme wel leuk om een keertje te doen, om bij te houden hoeveel boeken ik lees enzo. Misschien volgend jaar.

 39. Films hou ik niet bij, want dat kijk ik te veel hahahaha, maar boeken wel, op mijn blog trouwens, maar niet voor de challenge. Ik schrijf er een review over, en zet onder het kopje “Finished books” de datum van uitlezen bij, vind ik altijd wel leuk om te zien bij andere blogs!

  X

 40. Goodreads, dat is mijn Beatles schriftje! Heel handig en ook leuk omdat je dan reviews van andere mensen kan lezen, en kan volgen wat je vrienden (gaan) lezen. En 28 boeken op 6 maanden is best veel: minstens 1 boek per week. Vind ik toch chapeau zulle!!

 41. Mocht je hoeveelheid boeken je enigszins boven het hoofd groeien: bookcrossing.com is een echte aanrader. :)

 42. Superidee! Vanaf nu ga ik het ook bijhouden. :) Altijd al willen weten hoeveel boeken ik nu eigenlijk lees. :)

 43. Trackbacks

Leave a Reply