You know you’ve read a good book when you turn the last page and feel a little as if you have lost a friend

Al eerder heb ik het over mooie citaten gehad en vanwege het enthousiasme zal ik daar weer verder mee gaan! Deze keer enkel citaten uit boeken.

1. James Joyce – Dubliners.
Dit is een verhalenbundel die zich afspeelt in Dublin (‘Goh, dat meen je niet.’). Het citaat komt uit het verhaal ‘Een ontmoeting’ en gaat zo:

 ‘Maar echte avonturen, overwoog ik, overkomen mensen die thuis blijven zitten niet: die moeten elders worden gezocht.’ 

En zo is het maar net. Dus ga erop uit, mensen!

2. Joris Luyendijk – Het zijn net mensen
Geweldig boek, echt een aanrader. Het zet je aan het nadenken over journalistiek bedrijven in een dictatuur, vooral onderstaand citaat:

‘Toen ik als correspondent naar Cairo kwam, zag ik de journalistieke methodes als een soort gereedschapsset die je overal ter wereld tevoorschijn kon halen. Maar dictaturen en democratieën bleken niet twee auto’s van verschillende merken te zijn. Als een democratie een auto is, dan is een dictatuur een koe of een paard. Wie dan aankomt met een schroevendraaier of een soldeerbout, staat machteloos.’

3. Arthur Japin – Een schitterend gebrek.
Ja ja, ook al eerder over gehad, heeeeeel mooi boek. Dit citaat viel me op:

‘(…) wij zijn ongelukkig omdat wij denken dat we lief moeten hebben. Om gered te worden moeten wij iets eenvoudigs doen dat ons desalniettemin het zwaarst van alles valt: wegschenken waarnaar wij juist het meest verlangen.’ 

En zo is het eigenlijk ook. Een goede om over na te denken.

4. Martin Bril – Grote kleine dingen (en andersom).  
Ik ben van plan om meer columnbundels te lezen (wie heeft tips?), omdat die leuk zijn natuurlijk, maar ook om ervan te leren. Deze van Martin Bril is erg goed! Onderstaand citaat uit de column ‘Een kwartier met God’ (ik heb het boek nog niet uit, maar ik vind het to nu toe één van zijn beste) zette me aan het denken:

‘Ik brandde een kaarsje voor iemand die ik kende, of kende ik hem niet meer nu hij dood was?’ 

Hmm ja, hoe zit dat eigenlijk? En als een vriend van je dood gaat, is het dan niet meer je vriend? (Ja, hij was het wel, maar is hij het nog steeds?)  Als je opa dood gaat, heb je dan nog wel een opa? Eigenlijk zeg ik altijd ‘Ik heb geen opa’s meer.’, maar dat ze dood zijn, wil toch nog niet zeggen dat ze daarom mijn opa’s niet meer zijn? Lastig.

5. Dick Swaab – Wij zijn ons brein.
Dit is mijn koffieboek. Ja, ik lees meerdere boeken tegelijk en naast een treinboek (momenteel heb ik die niet, omdat het ov niet meer gratis is en ik dus niet meer zo vaak met de trein ga) en een thuisboek heb ik ook een boek om te lezen tijdens de koffie. Dat is deze dus.

‘Enige onzekerheid over het beloofde leven na de dood lijkt toch bij velen te leven. Dawkins vroeg zich terecht af: ‘Als men serieus in het leven na de dood gelooft, waarom reageert dan niet iedereen als de abt van Ampleforth, die, toen kardinaal Basil Hume hem vertelde dat hij stervende was, zei: “Man, gefeliciteerd! Dat is fantastisch nieuws. Ik wou dat ik met je mee kon.”’ 

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het soms lastig vind om door dit boek heen te komen, niet alles interesseert mij evenveel. Maar het hoofdstuk over religie wel. Ik geloof zelf niet en ik heb ook niets tegen mensen die wel geloven, maar ik moet bekennen dat hij hier een punt heeft.

41 gedachtes over “You know you’ve read a good book when you turn the last page and feel a little as if you have lost a friend”

 1. Dat boek van Swaab heeft mijn ogen geopend en behoorlijk aan het denken gezet. Maar ik heb het vooral gelezen om het ziektebeeld van mijn vader beter te begrijpen. ..
  Boek 2 en 3 staan op mijn verlanglijstje. Binnenkort mag ik 3 uur in de trein zitten. Misschien schaf ik mij dan wel een van de twee aan in de stationsboekhandel.

  Thanks for sharing

 2. Een schitterend gebrek, wát een verhaal. Ik jank nog steeds bij dat boek. Waarom de filmrechten nog niet verkocht zijn snap ik ook nog steeds niet.

 3. Ik wil die van Arthur Japin gaan lezen is ie gewoon uitgeleend bij de bieb.. schandalig!…

  En Martin Bril wil ik ook gaan lezen.. Ik vind dat ik nog steeds opa’s en oma’s heb, alleen niet meer in het echt, maar wel in mijn hart… (ook een kvk liedje btw)
  En ik houd ook nog steeds van ze.. Van hun dingen die ze deden, van hun geur, van hun lach. Ook al doen ze dat nu niet meer, al hoop ik en geloof ik dat ze dat heus wel doen alleen niet hier maar in de hemel met iedereen aan een grote tafel de hele familie bij elkaar sterke verhalen vertellen…

  Misschien moet je Toon Hermans zn boekjes ook gaan lezen, niet echte columns maar wel rake teksten…
  Binnenkort trouwens een paar teksten bij mij op mn site.

  1. Nee, maar ik heb ook ‘Meisjes’ van hem geleend van de bieb, maar die moet ik nog lezen. Ben benieuwd haha.

 4. Weet je wat mij opvalt? Dat de teksten die jij leest toch de wat complexere taal bevatten, lijken mij niet direct van die boeken die je even pakt om te ontspannen. De teksten zijn mooi maar wel wat diepzinniger dan degene die ik lees….

  1. Ja weet je, ik heb dat gemerkt met de boekenbeurs in Rotterdam (die overigens ook in andere steden is) dat ik sinds ik Literatuurwetenschap studeer meer complexere boeken lees, om het zo maar even te noemen. Maar ik lees ze toch wel ook voor de ontspanning hoor :)

 5. Collum-bundel-tip: “Taal is zeg maar echt mijn ding”, en “En dan nog iets” maar die heb je vast al gelezen. Ik heb dan continu een glimlach op m’n gezicht :D
  En nog een leuke, maar die is denk ik alleen leuk voor dokters (in wording): kill as few patients as possible :)

  1. ‘En dan nog iets’ heb ik nog niet gelezen (geen geld voor boeken boehoe :(), maar dat wil ik wel doen ja :D Haha die is grappig :P

 6. Ik moet me eerst nog even door wat tijdschriften heenlezen en dan aan mijn stapel bookazines beginnen. Vervolgens nog 15 boeken lezen die op mij liggen te wachten. O, en op mijn e-reader heb ik ook nog een paar honderd titels staan.
  Het wordt tijd voor een jaartje vrij! :-)

 7. Vooral die laatste vind ik goed! Ik ben altijd geboeid door het mysterieuze gegeven dat zo veel mensen geloven in een God… Wat drijft hen? Er wordt wel beweerd dat het vastigheid in je leven geeft, maar volgens mij zijn we allemaal even onzeker.

 8. Ik ben al zo lang niet meer in de bieb geweest… eigenlijk wil ik Een schitterend gebrek graag lezen, maar ik wacht wel even tot dat het wat praktischer uit komt met dat lezen.

  Wat betreft die columns: Ik heb erg genoten van de columns van Midas Dekkers in ‘Pluis’. Die man schrijft echt hilarisch, ik wil nog meer van hem lezen ^^ Het gaat in dat boek over knaagdieren, maar de meeste verhalen gaan eigenlijk gewoon over wat voor rare wezens mensen zijn. Er zitten best nadenkertjes tussen.

  En het verhaal over het kerstkonijn is hilarisch.

  1. Heeft hij die niet voor de VARAgids geschreven? Of waren dat andere columns? Maar klinkt leuk, bedankt voor de tip!

 9. Columnboeken zijn inderdaad leuk! Ik vind de bundels van Thom Arisman heel erg leuk, niet perse heel diepgaand (over het leven van een single man), maar wel echt met humor geschreven. Zo ook de bundels van de wekelijkse radiocolumn van Peter Heerschop, maar ik weet niet of die ook leuk zijn om te lezen als je hem nooit op de radio hoort (je hoort het hem dan ook echt voorlezen zeg maar). De columns van Renske de Greef zijn ook wel okay en volgens mij valt het boek van Chelsea Handler ook nog wel onder columns. Zij schrijven wel wat platter, moet je van houden… Oh, en Karel Glastra van Loon’s “Ongeneeslijk Optimistisch”, dat is zeker een aanrader!

  1. Ik heb een boek van Tom Arisman gelezen (hij schrijft ook columns voor de metro nu) maar ik vond ‘m na een tijdje toch een beetje eentonig. Hij schrijft leuk, maar voor mij wat te veel van hetzelfde.

   1. Tja, hij blijft uiteindelijk ook maar steeds single hè, hahaha ;) Al vond ik het 3e deel/boek bij vlagen wel wat serieuzer klinken. Zijn weblog is volgens mij wat diverser qua onderwerpen, die bundels wat meer chicklit-achtig (ik geloof ook dat die vooral gebaseerd zijn op zijn columns in de (Belgische) Flair).

 10. Thnx, zitten mooie bij! Ik ben zelf ook gek op columns :)
  Ben even benieuwd… schrijf je mooie zinnen op terwijl je aan het lezen bent? Vind ik eigenlijk best een goed idee, haha, hoe vaak ik wel niet denk “in welk boek was dat nu toch?” Helpt ook niet mee dat ik in de vakantie rond de 7 boeken per week zit (A)

 11. Dick Swaab was mijn vakantieboek, maar is na de vakantie (waarin hij niet uitgelezen was) helaas gedemoveerd tot in-de-kast-sta-boek. Sorry Dick. Ik heb het goede voornemen om hem binnekort (binnen een jaar bedoel ik daarmee) weer eens op te pakken. Er staan namelijk best wel grappige dingen in, vooral in het verlengde van mijn studie.

 12. Ah, Martin Bril. Heb een zwak voor z’n columns. Het boek dat zijn vrouw heeft uitgegeven, ‘het evenwicht’ is ook erg mooi. Gaat vooral over zijn ziekte, erg heftig maar mooi. Ook Wieke Biesheuvel heeft boeken uitgegeven, de laatste ‘je zal zo’n moeder hebben’ is vaak erg geestig en herkenbaar. Linda de Mol, met haar editorials uit eigen blad, ook erg leuk. En Hanna Bervoets, met ‘leuk zeg doei’. O, en de boeken van Paulien Cornelisse. Geen columns maar wel korte, grappige stukjes over onze taal.

  Ik houd van (verzamelde) columns, kort, vaak grappig of om over na te denken. En je legt het zo weer weg!

 13. Dankje! Ik ben bezig met een leeslijst voor komend jaar. En ik wilde inderdaad al even het boek “Het zijn net mensen” lezen, dus thanks voor de reminder en hij komt erop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.